Skip Navigation
 
 
 

Memorial Library of Nazareth & Vicinity

Nazareth, PA
project categories
Project Details

Nazareth founded its community library in honor of residents who served in WWII. By 1970, the library had outgrown its venue and moved to the historic Trumbower mansion. In 1995, the mansion was renovated and expanded to accommodate growing collections. The present library serves as a community center, offering programming and resources for children and adults.

BKP initially engaged with the library in 2018, performing a space audit and identifying challenges including the mansion’s complex layout, small to mid-size rooms, and multiple levels that make accessibility difficult. The space assessment provided valuable short-, medium-, and long-term recommendations to improve the appearance and functionality of the library. BKP then undertook a feasibility study and designed a nine-phase renovation. The concept will reconfigure the entire building and expand meeting space through a new addition – essentially solving a Rubik’s cube of reorganization without closing the library.

The phasing plan will renovate the unused basement level first, by relocating the teen room and public computers from the main level to the newly renovated basement. This immediately frees the center of the library’s main floor. By reducing the size of the circulation desk, the main level will further open to views through the interior and to the outside. Shifting the children’s area from the second floor to newly available first-floor space will put their activity on display. Dense shelving will be removed in favor of 66-inch-high shelving that provides more openness for patrons. Some of the smallest rooms will be converted to quiet reading rooms or meeting space. The least-used collections will shift to the second floor. Design of the addition will create an inviting entry forecourt while enabling the meeting room to be used after hours. Fundraising is currently underway.

  • Client

    Memorial Library of Nazareth & Vicinity

  • Cost

    $4.3 million

  • Size

    12,000 square feet

Renderings © BKP Architects