Skip Navigation
 
 
 
 
 
 

County Commons

Rio Grande, NJ
project categories
Project Details

BKP transformed a former K-Mart retail complex in Southern New Jersey into a thriving mixed-use development that includes Cape May County and New Jersey state health offices, the Department of Veteran Affairs (VA) Cape May Outpatient Clinic, the Cape Square Entertainment Center with dining and entertainment options, and independent retail tenants. The adaptive reuse project fully deconstructed the single-story building and rebuilt it around two new, open-air courtyards. The project represented a collaboration between BKP and Cape May County officials to revitalize the vacant big-box site and bring both vitality and much-needed health resources to the community.

BKP’s design created frontage and tenant entries on all four sides of the building, better to access the surrounding parking. Outdoor amenities, signage, and landscaping further activate all sides of the building. Two courtyards added to the 140-foot-deep building are used both as central gathering areas and to improve the amount of natural light and views for spaces even deep within the complex. By reusing the existing structural system, a continuous column-free canopy was created on the south side of the building. A large-format terra cotta rainscreen revitalized the façade.

Design of the Department of Human Services, which facilitates public benefits and services to county residents, features a welcoming entry and offices that balance security with transparency. Glass and wood partitions shape public and staff areas while fostering positive interactions. The new VA Outpatient Clinic doubled in size and services from its previous location and has become a crucial highlight of the complex. The clinic includes exam rooms, telehealth capabilities, staff offices, and locked medical supply storage. Its fit-out was designed to meet LEED for Interior Design and Construction (ID+C) standards.

  • Client

    Cape May County

  • Cost

    $19 Million

  • Size

    75,000 square feet

Images © Jeffrey Totaro

“The [atrium] brings a tremendous amount of natural light, nature, and energy to the building. The area brings the employees together. It truly is the heart of the building. It is an absolute pleasure to be able to gather in such a beautiful space.”